Spil Dart
"No Drama, just darts"
Business picture

Dart historie

Oprindelsen af dart vil altid ligge hen i det uvisse, her fokuseres på det dartspil som kendes og spilles i dag med fabriksfremstillede dartpile på dartbræt.

I 1937 skete der to bemærkelsesværdige ting i dart. The Two Leslies lavede sangen "The Dart Song" og den engelske konge og dronning blev overtalt til hver, at kaste tre pile. Dronningen vandt og udtalte, at dart er "A very sporty game".

Dart - et engelsk spil

Dart kommer fra de engelske puber, hvor arbejderklassen spillede spillet imens de røg og drak. Også de store turneringer har oprindelse i England og med englændere som de dominerende spillere i årevis.

Fra 1927 til 1997 var den helt store turnering: News of the World Darts Championship. I 1953-54 vand Oliver James fra Wales turneringen og svenske Stefan Lord vand turneringen to gange i 1977-78 samt 1979-80 alle andre gange blev dartturneringen vundet af en englænder. De tre gange, hvor en englænder ikke vand, var den tabende spiller i finalen englænder og kun fem gange, var der en tabende finalist, der ikke var englænder - og fire af dem var fra Wales!

Verdensmesterskab i dart pga. BBC
Det var britiske BBC som skabte de første verdensmesterskaber i dart. Snooker havde fået tv-tid på BBC og tiltrak sig seere. Derfor søgte Nick Hunter (BBC Sports Producer) mere i samme stil. Nick Hunter henvente sig til kolegaen Robert Singer for, at høre om et muligt spil/sportsgren, der kunne tiltrække sig seere. Robert Singer foreslog dart.


Robert Singer ringede og spurgte Olly Croft hos British Darts Organisation (BDO) om de havde et verdensmesterskab. Svaret fra BDO var, at det havde de ikke. Robert Singer returnerede med et "Det har I nu. BBC tv vinde sende turneringen". Dermed startede arbejdet for, at skabe en VM i dart og første verdensmesterskab blev afholdt den 6. februar 1978, med titlen "The Embassy World Individual Professional Darts Championchip" - i daglig tale: The Embassy.

I 1980 havde VM i dart 8 millioner seere. Denne succes blev dog også en hemsko for dartspillet, for underholdningsprogrammet "Not The 9 O'clock News" (også BBC program) lavde i samme år et indslag omkring dart, hvor fede spillere kun drak alkohol - i stedet for, at kaste pile. (se video her)


De professinelles brud og VM

TV-seerne forlod langsomt spillet og tv-selskaberne droppede visingen af dart i 1990. Det førte til, at en gruppe på 16 rebeller brød med BDO-regler og startede World Darts Council (WDC) nu: The Professional Darts Corporation (PDC), de fik skabt deres egen turnering, som Sky Sports valgte, at tv-dække. Derpå blev spillerne smidt ud af BCO.

You can get the dart player out of the pub, but you can’t get the pub out of the dart player.

At dartspillet har rødder i en engelske arbejderklasses pubkultur er meget indgroet. Så indgroet, at der til Danish Darts Challenge tredje runde i Odense 2016 er fri bar.. til tilskurerne DDC2016: Fri bar og flere tilskuerpladser til 3. runde den 28. februar.

Desværre er det også i 2016 svært, at finde dartbaner, hvor man kan spille dart uden rygning.

Dartskivens historie

Den dartskive som vi spiller på i dag hedder "Bristle" og blev lanceret af Nodor i 1931. Mange kender måske ikke navnet Nodor, men kender til "Winmau". Sjov lille ting, siden 2002 har Winmau været ejet af Nodor, som producerer både Winmau og Nodor i Kenya.

For øvrigt laves alle gode dartskiver i dag af sisal.

Mere omkring dart


Darts Corner - UK Dart Shop

Dart citater

  • You don’t have to be sly to hit the bullseye
  • Bullseye or Goodbye
  • Slave To The Bullseye

Adresse

SpilDart.com
Hjemmebane 180
5000 Odense

Telefon: +45 180 45 180